Friday, September 30, 2011

Usrah cum Mini Open House II 2011

Salam..

dah seminggu tak update blog, alsan biasa...bizi..hihi. Tak leh nak nulih lama2 ni coz banyak benda nak kena buat..cuma nak share bout usrah cum mini open house last friday... de menus were mee kari kerang(aBah request), sherperd's pie (again!), rich cocoa pudding with custard sauce and chocolate cake...

Mee Kari Kerang
Sumber: Potret Kasih (uMMi cnp ye..tqvm for the recipe yg sgt2 sedap)

Bahan-bahan:
1 kg mee kuning (celur dan toskan)
Taugeh
Bawang goreng
Bahan Hiris atau dipotong
Tauhu (digoreng)
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Telur Rebus
Limau kasturi/limau nipis

Bahan Kuah:
1 kg kerang atau lebih ( lebih banyak kerang lebih sedap )
1 paket chicken ball
1 paket fish cake (potong nipis)
2 sudu besar cili kisar – ( saya ganti ngan 2 sudu makan serbuk cili kmd di campur dgn serbuk kari )
3 sudu besar rempah kari dibancuh dgn sedikit air
1/2 -1 cawan udang hidup kisar
2 cawan stok udang ( kepala dan kulit udang di tumbuk dan ambil airnya )
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
2 keping asam gelugur ( ikut saiz )
minyak
garam

Bahan kisar
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih

1 labu bawang besar

1/2 cawan udang kering ( di rendam )



Cara Penyediaan Kuah



1. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.

2. Masukkan kerang.. fish cake, udang kisar dan fish ball, stok udang dan santan..renehkan sehingga naik minyak.

3. Kacau selalu dan dan sesuaikan rasa.

4. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.

No comments: