Sunday, September 11, 2011

Mini Open House 2011

As Salam...

alhamdulillah...di celah-celah kesibukan uMMi (chewah...) ngan writing n jaga baby Durrah yg semakin ligat, sempat juga uMMi wat mini open house...why mini? coz the guests were only 3! They were Ise, CikNi & Suria... Menu pon uMMi wat simple jek... plan asal nk wat soto tapi memikirkan kerenyahannya dengan time uMMi yg limited, uMMi tukar ke laksa kedah..hmmm, nyum2... Actually ngidam pon ada laksa kedah ni coz balek kg ari tu tak sempat nak buat... Time uMMi tulis ni, tiba2 teringat, alamak..lupa lagi nak snap pictures.. Anyway, menu yg simple itu ialah laksa kedah, sherperd's pie, fruit cocktail, kuih raya (siput, karipap mini, cornflakes madu, almond london, snow almond, chocolate chip)...

Laksa Kedah

Bahan :
1 peket laksa kering (direndam sekurang-kurang 2 jam)

Bahan kuah:
1/2 kg ikan selayang (direbus bersama garam dan asam)*
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1" belacan*
10 tangkai cili kering*
1 tin kecil sardin (uMMi guna brand ADABI)
3 tangkai bunga kantan
5 tangkai daun kesum
6 keping asam gelugur
Garam secukup rasa

Bahan Ulam:
1 batang mentimun
1 labu bawang besar
1 ikat daun selom
3 biji cili merah
2 biji limau nipis
5 biji telur rebus

Cara-cara:

1. Laksa yang telah direndam direbus sehingga mendidih. Matikan api dan biarkan laksa tersebut terendam dalam air panas seketika sehingga laksa betul2 lembut. Angkat dan sejatkan.

2. Untuk kuah, semua bahan bertanda * dikisar.  Masukkan dalam periuk dan dicampur air secukupnya. Jerang sehingga mendidih dan kecilkan api, biarkan kuah merenih seketika untuk membangkitkan lagi rasa kuah tersebut. Rasa masam dan masin.

3. Untuk memakan laksa, masukkan laksa ke dalam mangkuk, letakkan bahan-bahan ulam dan tuangkan kuahnya. pah tu, zupp masuk mulut...walla

Fruit Cocktail

Bahan-bahan:

1 tin fruit cocktail
1 tin peach
1 cawan tepung kastard
2 cawan air (next time uMMi kena buat 3 cawan, baru lembut sikit kastard tu)
1 tin susu sejat Ideal
Ais ketul secukupnya

Cara:

1. Masakkan tepung kastard bersama dengan air dan kacau sentiasa sehingga berkilat. Tuang dalam bekas dan biarkan sejuk. Bila sejuk, potong dadu dan masukkan dalam punch bowl.

2. Tuang semua bahan dalam tin ke dalam punch bowl. Kacau sebati. masukkan ketulan ais dan rasakan. Kalau kurang manis, boleh tambah air gula. Siap! Ringkas dan sedap...

Nota : Untuk hidangan yang lebih ramai, boleh ditambah lagi dengan buah laici, longan, agar-agar plain hijau...

No comments: