Alhamdulillah... dapat uMMi bersiaran sekali lagi... wlupun kepenatan menyediakan juadah untuk jamuan raya seksyen uMMi ni... semalam balik kerja, plan nak siapkan sumer masakan awal2, tak nak kelam kelibut macam masak untuk jamuan raya kelas k.Yong n k.Ngah hari tu...
Ok, uMMi menyumbangkan 3 juadah, ketupat segera, rendang daging, puding keju lapis oreo dan kuih-muih raya... Untuk puding keju, dah lama uMMi berkenankan resepi ni..masa mula2 nengok kt umah AlongRoz, tangguh punya tangguh dah tak tertangguh bila nengok kt umah Kak Ita apabila tepek puding ngan oreo... TQVM to this 2 beautiful ladies, Kak Ita n AlongRoz for sharing the yummy, supermoist pudding recipe...
To start the game, balik jer ofis petang tu, terus uMMi bersilat kt dapur menyediakan rendang daging...right b4 azan Maghrib, siap! Sib baek uMMi dah masak siap2 lauk for buka puasa tengahari tu... Tup2 masa tu, k.Dah sms tanya nk pi ngaji dak mlm ni...tiba2 zupp uMMi rasa mcm nak pi la (sblm ni plan x nak gi coz nk masak sumer mende2 ni).. After Isyak, gi ngaji..Balik kol 11, baby Durrah pulak bangun nak neng-neng.. Last2 kol 12 br start memuding, pah tu barulah merebus ketupat sambil basuh apa2 yg patut... X sempat nk buat kek sebijik, mata dh x leh bukak, kol 2 terus zzzzz..... Bgn pg ni barulah celup coklat sekut snow almond..pssst nampak cam boss uMMi suka ngan sekut ni, nengok dok ulang2 jer makan...
Lain-lain menu, ketupat pulut, sambal kacang, nasi tomato, ayam masak merah, bingka roti, jelatah, kuih-muih...Klah, uMMi tepek d recipes for future reference...
Rendang Daging
(Sumber: Resepi warisan keluarga)
Bahan-bahan:
1 kg daging
250 ml santan pekat (RM2)
100 g kerisek (RM1)
3 helai daun kunyit - dihiris halus
3 helai daun limau purut - dihiris halus
1 batang serai - dititik
1 keping gula manisan siam
1 ketul kiub daging
garam dan air asam jawa secukup rasa
Bahan dikisar:
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
10 batang serai
2 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
10 tangkai cili kering
1. Daging dibersihkan dan potong kecil. Basuh dan toskan. Masukkan ke dalam kuali bersama-sama dengan bahan kisar dan 2 liter air. Rebus dengan api sederhana sehingga air tersebut hampir kering.
2. Masukkan santan. Masak dengan api sederhana sehingga daging betul-betul lembut dan kuahnya pekat. Masukkan kiub daging dan serai yang dititik.
3. Perasakan dengan gula manisan, garam dan air asam jawa.
4. Bila kuahnya pekat, taburkan daun limau perut dan daun kunyit yg dihiris dan kacau sehingga semua bahan sekata. Angkat dan hidangkan.
Puding Keju Lapisan Oreo
(Sumber: Kak Ita Masam Manis)
Bahan-bahan:
13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
150g Biskut kraker jenama Kraf - dikisar halus
1 camb Tepung kastad
400 ml Susu cair
200g Susu pekat
50g Mentega
1 bungkus biskut oreo - dibuang krim
Cara-cara
1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
2. Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
3. Pukul telur sehingga rata. Blend basah campuran telur, biskut dan tepung kastard. dan campurkan biskut dan tpg kastad. Campurkan susu dan kacau sebati.
4. Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi dan tutup api apabila mendidih.
5. Masukkan mentega sehingga sebati.
6. Tuang ke dlm loyang atau acuan dan lapiskan dengan sekeping biskut oreo. Biarkan sejuk pada suhu bilik.
Nota: Apa yang uMMi buat ialah uMMi doublekan the recipe menggunakan sepeket (25 g) serbuk agar-agar.
No comments:
Post a Comment