Monday, September 12, 2011

Spaghetti Bolognese

Ini adalah menu utama yang diorder oleh aBah untuk jamuan kelasnya tahun ni...resepi ini uMMi ambik dari myrecipe. TQ to mutiarazura for ur authentic yet superlicious recipe. ...as always, for spaghetti bolognese uMMi stick ngan resepi ni...jez perfect with masam-masam lemak manis taste... resepi di bawah adalah untuk 40-50 orang makan (for my rememberance, klu nak wat utk open house bebila senang, tak yah dok congak2 dah....)


Bahan-bahan:


2 kg spaghetti (4 peket x 500 g)
1600 gram daging lembu cincang (4 peket x 400 g)
800 ml susu
4 labu bawang besar kuning – dicincang halus
4 ulas bawang putih – dicincang halus
1 tin besar tomato puri (uMMi guna jenama Kimball)

1 tin besar sos spaghetti traditional (Kimball)
15 biji tomato segar ranum - didadu
4 batang carrot – didadu kecil
2 batang celery – didadu kecil
2 tin cendawan butang – dihiris

4 kiub stok daging lembu

2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
1 sudu teh garam

1 sudu makan gula
12 sudu besar minyak zaitun

8 sudu besar mentega


Cara memasak:


1.Sos Bolognese :

Di dalam periuk (uMMi guna dasar periuk kukusan), panaskan minyak zaitun, masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
2.Masukkan daging cincang. Kacau selalu untuk elakkan daging drp berketul. Goreng hingga daging keperangan.
3.Masukkan semua sayuran - carrot, celery, cendawan. Goreng lagi hingga sayur-sayuran lembut.
4.Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 4 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.
5.Masukkan herba, kiub daging, garam dan gula secukup rasa.

6.Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat. uMMi didihkan selama 2 jam dan sos jadi pekat sedang elok dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali.

7. Untuk memasak spaghetti, rebus 4 liter air dalam periuk besar, masukkan 4 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan 3 sudu makan minyak zaitun agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.

1 comment:

wani said...

I tin besar sos spagetti dan tomato puri tu 300 ke atau 650ml?