Salam...
Hari ni uMMi nak share 1 resepi yg ringkas, senang dibuat yet so yummy...permintaan drp Kak Ja, anak sedara uMMi yg keje kt Kuantan tp hubbynye dok kl, to be exact Kota Damansara... weekend hr tu uMMi sefamily, Abe Yie (abang uMMi yg dok kt Pasir Gudang) n family, McLong (kakak sulung uMMi ~ emak Kak Ja) n family (except Bad n Arif) turun ke kl, umah Kak Ja ni lah... uMMi bawakan Kak Ja tiramisu nilah..Kak Ja dok teringat2 akan kesedapan tiramisu ini masa dia berkunjung ke rumah uMMi tempohari... So, pagi Jumaat sebelum bertolak tu, uMMi godek2la dapur kejap menyediakannya.. tiramisu ni uMMi dah buat berkali2 n uMMi ambik resepi yg simple tp sedap ini dr rumah Kak Umi Kuantan, seprang ibu berkerjaya tapi selalu memasak, menyediakan resepi enak2 buat keluarganya...
Sebelum uMMi melalut panjang2 lagi, jom kita semak resepinya...
Tiramisu Segera
(Sumber: Kak Umi Home Sweet Home)
Bahan-bahan:
1 biji swiss roll perisa kopi
250 g cream cheese (uMMi guna brand Kraf)
1/2 cawan yogurt perisa asli (1 bekas 150 ml)
1/2 cawan gula kastor
1 camt serbuk jeli (uMMi guna Konyaku Jelly)
1/4 cawan air panas
1/2 cawan air dibancuh dengan 1 camb nescafe
Cara-cara:
1. Putar gula, keju dan yogurt sehingga gebu dan sebati.
2. Larutkan serbuk jeli dengan air panas dan tuangkan ke dalam bancuhan keju. Kacau sebati.
3. Potong swiss roll dan letak di dalam bekas (seelok2nya bekas kaca agar kita boleh nampak lapisannya)
4. Renjiskan dengan air nescafe sehingga membasahi kek tersebut
5. Sapu bancuhan keju yang telah siap ke atas lapisan swiss roll tadi.
6. Ulang proses (3) - (5).
7. Ayakkan serbuk koko di atas lapisan keju. Sejukkan sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment