Tuesday, October 4, 2011

Kuey Teow Sup

Petang semalam sempat buat kuey teow sup ni for dinner. Selalu uMMi ikut cara cam ni jer klu nak buatnyer... resipi sendiri2 jer... main campak2 ajer bak kata Chef Wan... Kuey teow sup ini merupakan antara favourite keluarga kami...

Kuey Teow Sup
(Saiz hidangan : 4 orang)

Bahan-bahan:
500 g kuey teow (uMMi guna jenama an-Nur)
1/2 ekor ayam ( dipotong kecil)
5 ulas bawang merah   }
4 ulas bawang putih     } ditumbuk
1 inci halia                   }
2 tongkol ketiak jagung
1/2 batang lobak merah
1 biji tomato (1/2 biji dipotong dadu, 1/2 biji dipotong baji)
1 sup punjut
2 biji ubi kentang (dipotong 4)
rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
gula, garam & air secukupnya
Bahan hiasan:
1 keping tauhu - digoreng & dipotong kecil

1 pokok sawi - dipotong & dicelur
taugeh - dicelur
2 pokok daun sup & daun sadri
bawang goreng
limau nipis

Cara-cara:
1. Tumiskan minyak di dalam periuk. Masukkan rempah 4 sekawan, bahan tumbuk dan tomato yang dipotong dadu. Kacau sehingga wangi.
2. Masukkan sup punjut, air secukupnya, ayam dan ubi kentang. Biarkan sehingga mendidih.
3. Masukkan lobak merah dan ketiak jagung.
4. Renehkan sup selama 1/2 jam.
5. Kuey teow direndam dengan air mendidih sekejap. Tuang dan bilas dengan air mengalir. Sejatkan.
6. Sawi dan taugeh dicelur dalam air mendidih yang dicampur sedikit garam dan minyak. Tuang dan bilas dengan air mengalir. Sejatkan.
7. Hidang kuey teow, bahan hirisan dan tuangkan kuahnya panas-panas........sedap dimakan bersama serbuk lada hitam....nyum..nyum..

No comments: