Wednesday, October 5, 2011

Pulut Kuning Rendang Daging

Salam...

minggu lepas uMMi masak pulut kuning as requested by K.Yong coz dia dah naik surat besar (baca Quran) untuk dibahagi-bahagikan kepada ustzah dan kawan-kawan mengajinya. uMMi juga masak 3 kg rendang daging untuk digandingkan dengan pulut tersebut...balik kerja pukul 6 terus kukus pulut... oh ye, pulut ni nak kena rendam dulu dlm sejam so around 4.30 tu, uMMi balik umah jap utk rendam beras pulut.... uMMi packing sebanyak 50 bekas dalam plastik polistrin burger tu.. siap betul2 ngan kol 8 lebih...alhamdulillah siap jugak wlu badan penat tapi happy dapat tunaikan harapan anak...

Pulut Kuning

Bahan-bahan:
3 kg beras pulut
3 keping asam gelugur
sedikit serbuk kunyit
sedikit kunyit hidup (ditumbuk)
air secukupnya
1 kg santan pekat
garam secukupnya

Cara-cara:
1. Beras pulut dicuci bersih dan direndam bersama dengan asam gelugor dan serbuk kunyit dan kunyit tumbuk selama 1-2 jam.
2. Toskan dan kukus dalam kukusan sehingga wapnya keluar (dalam 20 - 30 minit bergantung kepada kuantiti pulut dan saiz kukusan).
3. Santan pekat dan garam dimasak sehingga mendidih sedikit.
4. Tuang santan ke atas pulut sambil di'ara' sehingga santan betul2 sebati dan semua ketulan pulut pecah.
5. Masukkan ke dalam kukusan balik dan kukus lagi sehingga wapnya keluar.
6. Angkat dan 'ara' balik. Siap!

Nota : 1. Asam gelugor untuk memberikan kesan kilatan pada pulut dan menaikkan warna kuning
           2. Kunyit hidup digunakan untuk memberikan lagi warna kuning berseri bagi pulut

Rendang Daging

Bahan-bahan:
3 kg daging

No comments: