Salam hari minggu....salam ceria di pagi Ahad yang indah.......Kali ni uMMi masukkan N3 tart nenas....Cerita bout tart nenas ni, resepi ni dah der lama lam simpanan uMMi, dah 10 tahun, tp uMMi masih setia ngannya...Why? coz the taste was superb so as the dough, easy to prepare n to handle....rasa lemak2 susu coz guna tepung susu, tambah lagi klu guna butter SCS, warna kuning cantik disumbangkan oleh tepung kastard, not just pucat jer.....the recipe was taken from Kak Yah & she took the recipe from her friend somewhere in JB...from what I understood, resipi ini digunakan by her friend utk jual2an gitew....so, you guys can try this urself to proof what I've said...
Bahan-bahan:
500 g butter (SCS)
700 g tepung gandum
100 g tepung susu
100 g gula kastor
50 g tepung kastard
100 g gula aising
3 biji kuning telur
1 biji putih telur
1 camt esen vanilla
Cara membuatnya:
1. Pukul butter, tepung susu, telur, vanilla dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan tepung.
3. Bentukkan bulat-bulat, leperkan dan masukkan inti.
4. Rapikan doh dan gunting menjadi bentuk seperti buah nenas.
5. Sapukan kuning telur yang teng telah dicampur sedikit pewarna kuning telur kat atas guntingan tadi dan dibakar pada suhu 175 deg C selama 15-20 minit.
(Apa yang uMMi buat sekarang, masukkan doh ke dalam acuan tart yang kecil, tekan-tekan dan kemudian masukkan inti. Senang....tapi acuan tart tu nak kena ada banyak laa....Dulu-dulu memang buat cara bungkus ni, tapi since sekarang ni nak cepat sajer, tu yg come out ide lagu tu....
Bahan inti:
4 biji nenas (Morris)
2 1/2 cawan gula
3 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
Cara:
1. Parut nenas dan tapis selama 10 minit.
2. Rebus di dalam kuali dan kacau sekali-sekala.
3. Apabila hampir kering airnya, kacau selalu sehingga kepekatan yang sesuai dikehendaki dan sejukkan.
No comments:
Post a Comment