Tuesday, August 23, 2011

Kuih Siput

Ni pun nak mengembalikan kuih2 raya zaman uMMi kecik2 dulu...kuih ape ye? .....tadaaa...kuih siput (hehe..ingatkan apakah bondenye..) Setelah jenuh google, akhirnya terjumpa resep yg uMMi rasa sesuai ngan selera, dr dapur mamasya...TQVM mamasya... So, tanpa membuang masa, jom kita semak resepinye...

Bahan-bahan:

1 kg tepung gandum
250 g butter
1 biji telur
segenggam udang kering - uMMi x letak, x minat
*1 cams jintan }
*1/2 cams ketumbar } dikisar
*2 ulas bawang putih }
*2 cams serbuk kari
1 cams serbuk cili
200 ml santan (1 kotak kecik)
secubit garam

Nota: uMMi pon ikut mamasya, bahan2 bertanda * uMMi doublekan. Untuk jintan pula, uMMi gunakan 2-2 jenis, jintan manis & jintan putih

Cara Membuat:

1. Satukan butter & tepung, menggunakan hujung jari jadikan seperti serbuk roti.

2. Tambahkan semua bahan kering, bahan kisar dan telur. Sebatikan.

3. Akhir sekali, tuangkan sekotak santan. *uMMi tambahkan sedikit air untuk melembutkan doh.

4. Ambik secubit doh, tekan & gelek atas acuan siput. Buat hingga habis.

5. Goreng dalam minyak banyak bersama dengan daun kari sehingga keperangan.

6. Angkat & sejatkan atas kitchen towel, sejukkan & masukkan lam bekas kedap udara... Dah bukak puasa nanti, leh la makan.... *uMMi masukkan sekali daun kari yg digoreng tadi ke dalam bekas...biar aromanya > terasa...



No comments: