Monday, August 22, 2011

Biskut Sarang semut

Assalamualaikum....





lamernye tak jenguk dapur cyber uMMi nih...dah bersawang2....bila tiba Ramadan barulah rasa2 nk ada blog...aduh..semoga N3 kali ni bakal menjadi pencetus utk N3 seterusnya...So, sebagai pembuka tirai tahun ni, uMMi nak bagi resepi sekut raya pertama yg uMMi wat untuk thn 2011 nih...sama gak ngan last year tp check2, tak tepek lg resepnya kt sini..resep ni uMMi dah olah drp 2 resep kt tenet yg dh diambil dulu2, 1 resep tu uMMi catat drp fp Hanieliza (chef kita yg femes tu...lahir dr dunia cyber ni if I'm not mistaken) tp hanya guna tpg gandum + tpg jagung, 1 lg resep (tak tercatat drp siapa) hanya gunakan tpg gandum + tpg kastard 9actually resep ni yg selalu uMMi guna, memang warna kuning cantik tp kurang gebus). Apa yg uMMi wat uMMi gabungkan k3-3 tepung nih, so hasilnya sekut uMMi warna kuning cantik & lembut gebu bila masuk mulut...Di samping itu, uMMi pun tambah kelapa kering as bahan tabur kekonon nak bagi cam rupa telur semutlah...ecehceh.. Selain kakak2nya, baby Durrah pun suka gak sekut nih...dah bper bijik dia makan...so, meh kita check resep yg dh diolah oleh uMMi nih....





Bahan-bahan:

250 g butter
400 g tepung gandum
160 g tepung kastard
100 g tepung jagung
100 g gula halus
gula hiasan
coklat urai
kelapa kering


Cara-cara:

1. Krimkan butter dan gula.

2. Kemudian, campurkan dengan semua bahan-bahan lain sehingga sebati.

3. Ambil sedikit adunan, parut menggunakan pemarut. Masukkan ke dalam paper cup merah.

4. Tabur dengan sedikit 100 thousand, coklat urai dan kelapa kering.

5. Bakar pada suhu 170 deg C, selama 10 minit.

No comments: