Monday, August 22, 2011

Biskut Dahlia

hmmm... entah naper, rasa kali ni nak makan sekut dolu2 yg selalu dibuat oleh kakak2 kita.. so, uMMi come out ngan biskut dahlia ni... resep uMMi ambik dr blogger yg femes seantero donia, che mat gebu. Actually, ni sekut ke3 yg uMMi wat kali ni, sekut ke2 ialah crystal ball but since resep uMMi dh tepek tahun lepas, uMmi skip la...

Bahan-bahan:
300 g butter
260 g tpg gandum }
160 g tpg kastard } diayak
100 g tpg jagung }
160 g gula aising
2 biji merah telur
1 camt esen ros (uMMi guna esen vanilla je)
ceri merah untuk hiasan

Cara-cara:

1. Putar butter & gula sehingga sebati. Hati-hati, jgn terlebih putar nani biskut kembang, out of shape.

2. Masukkan telur, putar lagi.

3. Masukkan tepung. Putar sebati. Adunan ini seakan lembik sket tp tak per coz nanti senang sket bila kita nk tekan lam acuan nti.

4. Masukkan lam acuan, tekan keluar dengan cara merapatkan nozzle ke bawah, barulah biskut sekata, tak der tebal nipis...

5. Bakar selamat 15- 20 minit, 175 deg C

Nota: utk oven uMMi, hanya ambil masa 10 minit sje...

No comments: